Lyngrove Platinum Pinotage

Flerfaldigt prisad Pinotage i världsklass!

Druva: 100% Pinotage.
Ursprung: Sydafrika, WO Stellenbosch
Årgång: 2016
Alkoholhalt: 14,8%
Restsocker: 2,3 g/l
Syra: 5,6 g/l
(750ml)

Antal

flaskor

/kolli:

6

Karaktär:
Djup, mörkröd färg. Intensiv, komplex och fruktig doft med toner av lakrits, torkade örter, plommon, hallon och vitpeppar. Smaken domineras av hallon, plommon, lakrits och mineral och har en sammetslen munkänsla. Eftersmaken är lång och fruktig.
Serveras med fördel:
Smakrika rätter av nötkött och vilt. Gott till kryddig mat och grillat.
Serveringstemperatur:
16-18°C
Total produktion:
6750 flaskor
Vingård:
Lyngrove’s domäner är beläget på bästa möjliga plats ur ett vinoldlar perspektiv; nämligen i det främsta vindistriktet Helderberg, nära Stellenbosch.
Jordmån/terroir:
Består av sandig bördig jord, inbäddat av vädernedbruten granit varvat med lera. Jord av s.k. Tukulu typ återfinns i bergsluttningarna kring vingården, närmare vingården övergår denna jord till att bli mer lerig och fuktig. Delar av denna jord består även av en jordtyp som kallas för Koffieklip (coffee stone) vilken är en kombination av lera och en mycket järnrik jord. Själva vingården ligger högt beläget på en kulle omgiven av Helderberg’s bergskedja på ena sidan och Atlanten på andra.
Antal vinstockar per hektar:
3250 st. Vinstockarna planterades år 2000.
Altitud:
120 m.ö.h.
Skördemetod:
Druvorna selekteras och plockas för hand
Avkastning:
8 ton/ha
Lagringssätt/Vinmakarmetod:
Vinet har lagrats i 15 månader på franska och amerikanska ekfat om 300 L av vilka 35% av faten är nya.
Lagringspotential:
Ett vin att dricka nu, men kan lagras upp till ca 5 år
Typ av odling:
Sker så naturligt som möjligt, minimal besprutning. Innehar IWP certifiering.

Internationella utmärkelser:

Absa Top 10 Pinotage 2018: Lyngrove Platinum Pinotage 2016 – winner!

Old Mutual Trophy Wine Awards 2018: Lyngrove Platinum Pinotage 2016 – silver!

Decanter World Wine Awards 2017: Lyngrove Platinum Pinotage 2015 – silver!

Absa Top 10 Pinotage 2016: Lyngrove Platinum Pinotage 2014 – top 20 finalist!

Decanter World Wine Awards 2015: Lyngrove Platinum Pinotage 2013 – bronze!

Om producenten:

Lyngrove Estate – producenten bakom succén Lyngrove Pinotage.

Lyngrove Estate ligger i Sydafrikas mest omtalade vinregion Stellenbosch. Här odlar man internationella druvsorter som bland annat cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och sauvignon blanc. Lyngrove Estate har även ett mycket gott rykte för sina viner framställda på Sydafrikas egen druva pinotage, en korsning på cinsault och pinot noir. Lyngrove har även ett eget femstjärnigt country house mitt emellan Somerset West och Stellenbosch med gäster från hela världen. Lyngrove Country house är placerat mitt i områdets vinfält med utsikt över False Bay, Helderberg mountain och Table mountain. Här står avkoppling och lyx i centrum och för den som blir rastlös av goda måltider och lata dagar vid poolen erbjuds en rad olika aktiviteter i området. Här finns golfbanor, vingårdar och vackra stränder samt även möjligheter att rida, flyga helikopter eller cykla mountain bike för den mer äventyrslystne. I Sverige är Lyngrove Wines mest känt som producenten bakom den stora succén Lyngrove Pinotage.

Lyngrove är medlemmar i the Wine Industry Ethical Trade Association (WIETA), en ideell organisation som strävar efter att förbättra arbetsvillkoren för arbetare inom Sydafrikas vinindustri. Lyngrove följer även en sydafrikansk miljö-  och hållbarhets standard, IPW, som innebär att vinet ej får innehålla några otillåtna ämnen samt skyddar naturen.Varje år stöttar Lyngrove The Sunflower Fund, en organisation som bekämpar blodsjukdomar som leukemi genom bland annat stamcellsdonatorer och potentiella givare som är engagerade i att hjälpa alla som behöver en livräddande stamcellstransplantation.