Thomas Dakin Small Batch Gin

Ursprung: Storbritannien, Manchester
Alkoholhalt: 42,0%
(70cl)

Råvara:
Neutral spritbas gjord på mältat korn.
Antal

flaskor

/kolli:

6

Karaktär:
Thomas Dakin Gin är en enbärsdriven gin med toner av bland annat apelsin och citrusfrukt. Drycken har blandats med 11 olika smaksättare, bland annat pepparrot, koriander, enbär, apelsinzest och lakrits. Thomas Dakin Gin görs i begränsad upplaga och är en hantverksmässigt tillverkad gin premiumsegmentet. En unik gin som måste smakas!
Serveras med fördel:
I en ”Tom % Tonic”, 5 cl Thomas Dakin Gin, kvalité tonic och en apelsin twist.
Lagringssätt/Tillverkningsmetod:
Innan destillation läggs de 11 växter och kryddor så som; enbär, pepparrot, peppar,korianderfrö, Angelica rot, lakrits, apelsinskal och grapefruktskal för att nämna några, i små koppar pot stills.

Historien om den engelska kvalitetsginens förfader

Vi befinner oss i norra England, närmare bestämt i Warrington. Den karaktäristiska foggen ligger som ett tungt täcke över den för tiden välmående lilla staden.

Bridgewater Canal, världens första kanal, står nästan klar och förbinder Manchester med Warrington och Liverpool vilken utgör en handelsport emot omvärlden.

Det är 1761 och den industriella revolutionen är precis på väg att kasta sig ur sin linda. Många noterar den annalkande exportpotentialen. En av dem är en ung man vid namn Thomas Dakin. Han köper ett boningshus smart beläget på Brigde Street, där ett destilleri också grundas. Och en torsdagseftermiddag i oktober det året, destillerar 25-åringen Thomas Dakin sin allra första gin.

Vad som ska komma att bli en sanslöst smakrik historia tar sin början.

Gin har vi den här tiden ett dåligt rykte. Men med framtidstro och entreprenörsanda hade Dakin som mission att omvandla den orena, utskällda spritdrycken, till en högklassig hantverksprodukt med säkerställd kvalitet.

Thomas Dakin var även en del i Warrington Academy, ett upplyst sällskap tänkare som delade erfarenheter, tankar och idéer.  En annan medlem var ingen mindre än Joseph Priestley – forskaren som uppfann tekniken med att kolsyra, vilket i sin tur banade väg för utvecklingen av tonic – som blev den perfekta mixen för Dakins överlägsna gin.

Med tiden lämnade Thomas vidare verksamheten till sin fru Margaret och parets som Edward. Sonen var med och grundade den anrika ”dining and drinking”-klubben The Amicable Society 1788. Och det var här vägarna för första gången korsades med bryggarfamiljen Greenall, vilket slutligen efter utdragna förhandlingar resulterade i att Greenall först leasade, sedan köpte, Dakins destilleriet 1870.

Greenall hade redan ett stort upparbetat distributionsnätverk för sin öl, som man också skulle nyttja för att sprida Dankins gin globalt. Under nytt namn och uppkallat efter bröderna Gilbert och John, G & J Greenall, blev man sedermera synonymt med hantverksmässigt framställd kvalitetsgin i generationer framåt.

Greenalls förblev för alltid trogna Thomas Dankins ursprungliga ginreceptet, och familjen kom att skapa en av världens största ginproducenter.

Om producenten:

G&J Distillers har mer än 250 år av kunskap. De destillerar premiumsprit till perfektion sedan 1761. Destilleriet i Warrington, North West England, är ett av världens äldsta gindestillerier och det äldsta som producerar än idag. G&J Distillers, det företag som senare skulle bli G&J Greenall, grundades 1760 av Thomas Dakin. Han lyckades identifiera och fylla marknadens behov av en premium-gin. Han startade verksamheten i Warrington, en väletablerad knutpunkt för handel- och transportvägarna till London via floden Mersey. 1761 destillerades den första premium-ginen och nästa stora milstolpe blev när Dakins svärdotter 1834 uppfann ”kaffemetoden” som gjorde det möjligt att destillera större kvantiteter av gin. Idag ingår G&J Distiller’s i Quintessential Brands men fortsätter att vara en av världens främsta producenter av premium-gin.